Een duurzame Wijnbar(n)

Familiebedrijf Reestlandhoeve Wijngoed en Zorghoeve

Bijna 3 jaar lang zijn wij bezig geweest om de oude ligboxenstal om te bouwen tot een toekomstbestendige ruimte waar Wijngoed en Zorghoeve in elkaar overvloeien. Een traject met de nodige ups en downs. Inmiddels hebben wij vanaf juni mogen genieten van het resultaat. Het is een fijne ruimte geworden waar genoeg plaats is om te kunnen verpozen, te genieten van de Reestlander wijnen en kennis te maken met ons bedrijf.

Duurzame snufjes en bijzonderheden
Bouwen in deze tijd moet natuurlijk gebeuren volgens een bepaalde visie, en wij zijn op bepaalde onderdelen wel een beetje verder gegaan dan gebruikelijk is. Natuurlijk zijn een goede isolatie en het gebruik van LED verlichting belangrijk en moeten de ramen minimaal HR++ zijn. Maar daarnaast zijn de gebruikte materialen met grote zorg uitgezocht en hergebruikt waar mogelijk. In deze blog vertellen wij je daar graag meer over, te beginnen bij het buitenkant van de Wijnbar(n):

_BVW0942

Gevel van de Wijnbar(n)
De gevel is gemaakt van Siberisch Lariks welke door John met de hand in een ecologisch verantwoorde beits is gezet. Er is gekozen voor een mooie, warme, natuurlijke kleur. Eens in de drie jaar moet de gevel opnieuw worden gebeitst. Niet alleen de kleur blijft dan behouden, maar ook de conditie van het hout. De planken zijn niet aaneengesloten op de gevel gemaakt maar tussen elke plank zit een smalle kier. Hierdoor blijft het hout nooit lang nat omdat de wind er doorheen kan. Siberisch Lariks is een duurzame en snelgroeiende houtsoort. Het heeft een duurzaamheidsklasse 2 verkregen, wat betekend dat het hout ongeveer 15 – 25 jaar mee gaat als het hout tussentijds niet wordt behandeld. Wij verwachten doordat wij het hout beitsen, de gevel nog langer mee zal gaan.

_BVW0934

Binnen in de Wijnbar(n)
Binnen in de Wijnbar(n) bevinden zich nog meer duurzame details. Opvallend zijn de topgevels en de balustrade. Deze zijn bekleed met afvalhout en gerecycled vilt. Tijdens onze zoektocht naar de perfecte buitengevel bij de houtzagerij kwamen wij een pallet afvalhouten latjes tegen. De latjes zouden gebruikt worden om ramen vast te zetten en te beschermen tegen breuk tijdens transport, om vervolgens weggegooid te worden. Wij hebben deze pallet overgenomen. Sander en Janny, enthousiaste vrijwilligers, hebben de latjes samen met de mensen die voor begeleid vrijwilligerswerk komen stuk voor stuk in de lak gezet. Een enorme klus maar het resultaat mag er zijn.

Achter die latjes hebben wij gerecycled vilt geplaatst. Normaal gesproken wordt dit gebruikt als ondertapijt of in de meubelindustrie. Wij gebruiken dit vilt voor de akoestiek. Terwijl wij dit plaatsten merkten wij de akoestiek verbeteren in de Wijnbar(n) en veranderde de holle klankkast in een warme, rustige ruimte die uitnodigt om te verblijven en te ontspannen. Het leuke van dit vilt is dat er ook plastic afval uit de oceanen in is verwerkt.

Een ander duurzaam feit, welke niet zichtbaar is maar wel een grote impact heeft op de omgeving, is het verminderen van het gebruik van drinkwater. Alle toiletten worden doorgespoeld met bronwater van onze eigen bron, de ommuurde tuin word hiervan ook bewaterd, net als de groentetuin en kas. Daarnaast zijn de kranen in de toiletgroepen voorzien van bespaarfunctie. Je merkt hier niet veel van, maar door de bespaarfunctie komt er minder water per minuut uit. Qua snelheid stroomt het water precies hard genoeg om je handen te wassen.

Warmte en frisse lucht
De Wijnbar(n) wordt verwarmd middels de vloerverwarming. De warme lucht stijgt op en wordt afgezogen naar buiten. De luchtverversingsinstallatie warmt op door de warme lucht, en de schone lucht wordt van buiten aangezogen, opgewarmd met de restwarmte in de luchtverversingsinstallatie. Zo zijn wij altijd verzekerd van frisse-, schone lucht en een lekkere temperatuur.
Aandachtspunt is nog wel de temperatuurregulatie tijdens koude en hete dagen. Aangezien het systeem afgelopen zomer nog niet volledig was aangesloten valt hier op dit moment nog niet alles van te zeggen. We zullen moeten ervaren of het allemaal werkt zoals we willen of dat er nog meer nodig is om de temperatuur te reguleren.

Tot slot
De Wijnbar(n) wordt door zowel de Zorghoeve als het Wijngoed gebruikt. De beide bedrijfsactiviteiten vloeien mooi in elkaar over. Terwijl wij een passende dagbesteding bieden aan onze mensen die voor begeleid vrijwilligerswerk komen, kun jij heerlijk genieten van een glas Reestlander wijn al dan niet met Boerenplank. Helaas zitten wij vanwege de Coronamaatregelen met ons horecagedeelte nu even dicht. Wel ben je tijdens openingstijden van harte welkom voor je wijnaankopen. Uiteraard kun je de wijn ook online bestellen, en pakken wij deze bestelling samen in met de mensen die voor begeleid vrijwilligerswerk bij ons komen. Zo is jouw bestelling altijd met de grootst mogelijke zorg ingepakt.