Digitale Wijnkelder 2023

Welkom,

(Onderaan deze pagina kun je de Reestlander wijnen uitzoeken)

Fijn dat je afgelopen jaar hebt meegedaan met het Wijnstokken leasecertificaat, Wijn-investeringscertificaat of Adopteer een wijnstok. Middels deze brief blikken we graag met je terug op ontwikkelingen van het afgelopen jaar en geven we een inkijkje in zaken die momenteel of in de nabije toekomst van ons bedrijf spelen. We hopen dat je volop zult genieten van het resultaat van het resultaat van de oogst van 2022.

Het seizoen: wijnjaar 2022
Wijnjaar 2022 werd gekenmerkt door een lange en warme zomer. In maart genoten we al volop van het zonnetje. De nachtvorsten in het voorjaar konden we tackelen met behulp van onze computergestuurde- en elektrische nachtvorstberegening waardoor wij een perfecte start hadden. De zomer was vrij droog waardoor de bes-vulling wat achterbleef. We hadden een goede oogst, maar zeker geen overmatige oogst.
We hebben dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van netten tegen de wespen in de solaris en netten tegen de suzuki-fruitvlieg in de cabaret noir. Uiteindelijk viel de wespendruk in de solaris mee, maar zagen we dat die netten niet alleen een positief effect hadden. Deze netten hielden ook een deel van het zonlicht tegen waardoor die druiven toch wat minder rijp werden. Een deel van de solaris hadden we zonder netten gelaten waardoor we het verschil duidelijk konden zien.
De cabaret noir hebben we puntgaaf en helemaal rijp kunnen plukken. De wijn van deze druif zit nog in het houtenvat aangezien wij hier een volle rode wijn van maken en daarvoor moet het nog een tijdje rijpen.
De netten tegen de suzuki-fruitvlieg zijn doorzichtig en laten 98% van het zonlicht door in tegenstelling tot de wespennetten die groen van kleur zijn en een groot deel van het zonlicht juist tegenhouden. Uiteraard hebben we onze bevindingen met de fabrikant besproken waarbij we hebben aangegeven dat voor ons ook de wespennetten licht doorlatend moeten zijn.

De rosé van 2022 is duidelijk roder van kleur dan voorgaande jaren. Ook dit heeft te maken met de grote hoeveelheid zon. Kortom elk jaar is anders en heeft andere accenten waardoor wijndruiven telen en wijn maken nooit saai is.

We wensen jullie een aangename kennismaking met de nieuwe wijnen en hopen dat jullie je keuze kunnen maken.

De Reestlandhoeve breidt uit met en transformeert naar een natuurinclusieve wijngaard!
De Voorjaarsproeverij is dit jaar niet alleen toegankelijk voor de Wijnstokken leasecertificaathouders maar ook voor mensen die een wijnstok hebben geadopteerd. Het wijnstokkenadoptieplan is eind vorig jaar gelanceerd en hebben we ontwikkeld om een natuurinclusieve wijngaard te realiseren. We willen meer biodiversiteit in en rondom de wijngaard. Daarvoor hebben we de paden inmiddels al om en om ingezaaid met een kruidenmengsel. Een mengsel dat bestaat uit o.a. incarnaatklaver, hyssop, phacelia en boekweit. Incarnaatklaver om stikstof te binden uit de lucht. Hyssop als goede gezelschapsplant voor een druivenstok, het kan helpen om insectenplagen te voorkomen en stimuleert de stofwisseling van de plant. Phacelia en boekweit dragen bij aan een doorlatende bodem. Daarnaast bestaat het mengsel uit een groot assortiment van allerlei verschillende kruiden wat zal zorgen voor een kleurrijk pallet. Deze diversiteit aan kruiden zal ook zorgen voor een diversiteit aan insecten. Hiermee willen we meer natuurlijke vijanden aantrekken van bijvoorbeeld wespen en suzuki-fruitvlieg. Rondom de wijngaard zullen hagen aangeplant worden met inheemse bomen en struiken en natte delen in de wijngaard worden ingericht als wadi’s. Dit zijn groene greppels waar het regenwater in opgeslagen wordt. De natuurinclusieve wijngaard zal stapsgewijs worden gerealiseerd en uitgebreid naar 5 hectare. Het eerste deel is dit voorjaar aangeplant met souvignier gris. Een kruising van cabernet sauvignon x bronner. Het is een roze kleurende druif waar we o.a. een volle, houtgerijpte witte wijn van willen maken. In 2025 staat er aanplant van meer cabaret noir gepland. Het duurt nog even omdat de planten speciaal op bestelling voor ons ge-ent worden.

Op termijn hopen we de wijngaard, die nu geplant staat op grond die we in erfpacht hebben, aan te kunnen kopen om ook in de toekomst de wijngaard te kunnen laten voortbestaan. We hopen dat jij ook enthousiast bent over ons plan en dat je ook één of meerdere wijnstokken adopteert. De opbrengsten worden apart gezet voor herstel van biodiversiteit en het aankopen van de grond onder de wijngaard.

Vooruitzichten wijnjaar 2023
De start is dit jaar traag verlopen. Het was lang koud en nat. Nu we een weekje mooi weer hebben gehad zien we dat de groeispurt is ingezet. We hebben de afgelopen tijd al veel meewerkmiddagen ingepland om de arbeidspieken en bijbehorende werkzaamheden gelijk op te laten gaan met de ontwikkeling van de wijngaard. Ook de nieuwe aanplant vraagt veel inzet. We zijn blij met alle helpende handen.
We hebben dit voorjaar volop media-aandacht gehad nadat Bas een interview had gegeven over onze ervaringen met het afspelen van muziek in de wijngaard aan Nieuwe Oogst, een agrarisch blad van LTO. Dit werd opgepikt door de regionale en nationale media (TV en radio). Inmiddels draaien we al 8 jaar muziek in onze wijngaard en dit is al vaker lokaal en regionaal gepubliceerd, maar nu weet dus ook een groot deel van Nederland hiervan. Geen idee waarom dit nu ineens een hype is. Het past wellicht in deze tijd van een andere kijk op omgaan met ziekte en gezondheid van onszelf èn onze leefwereld. Wij zijn in ieder geval blij met de aandacht die we hierdoor krijgen.

Helaas heeft de proef met het homeopathisch middel uit India vorig jaar niets nieuws opgeleverd. Er waren verwachtingen voorgespiegeld dat met dit middel alle schimmels uitgebannen zouden worden. Een bijzondere belofte die meteen al vraagtekens opriep maar interessant genoeg was om te proberen. Het was een proef waarbij het middel gratis beschikbaar werd gesteld en er waren blijkbaar al goede resultaten mee behaald in Aziatische landen. Maar zoals Wilma dan zegt: ”Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo”. Het middel bleek geen effect te hebben en wij hebben besloten er mee te stoppen.
Voor ons blijkt de aanpak van Wilma met het gebruik van homeopathisch middelen gericht op de omstandigheden van dat moment beter te werken. We hebben de draad weer opgepakt met het gebruik van homeopathisch middelen zoals we dat voorheen ook deden. En dat uiteraard in combinatie met de muziek en nu ook diverse kruiden en natuurstroken in en om de wijngaard.

Dementie op jonge leeftijd – Door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt.
Een pilotproject, geïnitieerd door de Reestlandhoeve en mede uitgevoerd door Zorggroep Noorderboog, richt zich op mensen met dementie op jonge leeftijd die naar een verpleeghuis verhuizen. De pilot heeft al landelijke aandacht getrokken en de ziektekostenverzekeraar lijkt geïnteresseerd te zijn. Het doel is om aan te tonen dat behoud van daginvulling op de Reestlandhoeve of een andere zorgaanbieder waardevol is voor deze mensen, hoewel dit momenteel niet vanzelfsprekend is in Nederland. Het projectteam zet zich in om de normale dagelijkse activiteiten buiten de muren van het verpleeghuis voort te zetten na verhuizing naar het verpleeghuis, omdat het bijdraagt aan kwaliteit van leven van deze mensen, ze beschouwen het als hun werk, ze doen ertoe.

Stichting Musica in Vita
Stichting Musica in Vita is opgericht om mantelzorgers van mensen met dementie, en andere geheugenproblematiek te ondersteunen. De stichting wil een praktische cursus aanbieden en heeft al geld ingezameld, maar er is nog meer nodig om de cursus te starten. Er is inmiddels één inloopochtend georganiseerd, in het najaar volgt een tweede met de bedoeling om dit jaarlijks 2x te laten plaatsvinden. De stichting wil aanvullende ondersteuning bieden waar andere organisaties tekortschieten. Daarnaast wil het de Zorghoeve ondersteunen bij het bekostigen van een klusschuur. Donaties en subsidies worden gezocht om deze investering mogelijk te maken. Alle gelden die op dit moment binnen komen worden besteed aan de te organiseren cursus. Meer informatie is te vinden op de website van de stichting: www.stichtingmusicainvita.nl.

Klinkende Glazen Festival
Na het succes van vorig jaar organiseren we dit jaar opnieuw 2x het Klinkende Glazen festival, namelijk op zaterdag 15 juli en zaterdag 12 augustus. Beide dagen is er een leuk programma met verschillende optredens van 16:00 - 22:00 uur. We hopen op heerlijke zomeravonden. Noteer alvast de datums in je agenda en reserveer je tickets. Kijk voor het volledige programma op www.klinkendeglazenfestival.nl. Je ontvangt, als lid van de Wijnclub, van ons volgende week een e-mail om gratis tickets aan te vragen.

Tot slot
Vorig jaar hebben we aangekondigd dat we ons in een oriënterend traject bevonden voor het opzetten van een sharefunding om mede-eigenaarschap van de Reestlandhoeve mogelijk te maken. Helaas kregen we op het laatste moment geen toestemming van de bank in verband met aangescherpte landelijke richtlijnen van de bank om witwaspraktijken tegen te gaan, sharefunding is momenteel een no-go bij onze bank. We blijven hierover in gesprek, maar ondertussen zijn onze plannen niet van de baan. We werken momenteel aan een 5-jarenplan en maken een 3D-plattegrond om onze plannen duidelijk te visualiseren. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Het 'Adopteer een wijnstok'-initiatief is al een voorloper van deze plannen.

Een hartelijke groet en laten we het glas heffen op ieders gezondheid!

John, Wilma, Bas en Lynn Huisman
Team de Reestlandhoeve