Ons verhaal

De Reestlandhoeve is een gepassioneerd familiebedrijf, in de smaak van onze Reestlander wijnen komen zorg voor mens en natuur samen

Historie

In 1940 is Hendrik Huisman een boerenbedrijf gestart in het Westerhuizingerveld (Balkbrug). Op de toen nog net ontgonnen grond heeft grootvader Hendrik een boerderij gebouwd met een gemengd bedrijf. De boerderij is al meerdere generaties in bezit van de familie. John en Wilma hebben de boerderij in 1993 overgenomen en voortgezet, maar dan met een natuurlijke aanpak. Tot John in 2001 een hernia kreeg waarbij het werk te veel belasting zou gaan geven voor zijn rug. Na dit nieuws hebben John en Wilma gezocht naar een nieuwe uitdaging en zijn de eerste wijnstokken in 2003 de grond in gegaan. Zoon Bas is in 2020 bij het bedrijf ingestapt, en dochter Lynn is nog afwegende om ook binnen het bedrijf deel te nemen. De wijngaard heeft inmiddels een oppervlak van 3,5 ha. Door de oerijzer-houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem krijgen de Reestlander wijnen een geheel eigen smaak en bouquet.

De oprichter van de boerderij
Muziek in de wijngaard van de Reestlandhoeve

Werkwijze

Wij zijn altijd op zoek naar alternatieve methoden om de wijngaard gezond te houden. Naast het volledig natuurlijk beheren van onze wijngaard werken wij ook met homeopathie en diverse mineralen. Sinds 2015 klinkt er tijdens het groeiseizoen muziek in onze Overijsselse wijngaard. Onze ervaring is dat klassieke muziek een gunstig effect heeft op de wijngaard. Verschillende onderzoekers (waaronder Dorothy Retallack en Dr. T.C. Singh) zijn bezig geweest om aan te tonen dat muziek een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van planten. Het idee is dat de druivenstokken er sterker van worden en zich beter kunnen weren tegen ziektes en schimmels. In hoeverre dit echt wetenschappelijk onderbouwt kan worden is de vraag. Wij spreken hier vooral over onze persoonlijke ervaringen. De Reestlandhoeve hanteert hiermee een unieke methode wat Nederland betreft.

Wijnmakerij

Nadat de druiven zijn geplukt wordt de Nederlandse wijn gemaakt. Hiervoor brengen wij onze druiven naar Neerlands Wijnmakerij te Bentelo alwaar wij onze eigen wijnvaten hebben. In Bentelo zijn de krachten van meerdere wijngaarden gebundeld, waardoor wij gebruik kunnen maken van de kennis van een wijnmaker en van de nieuwste technieken in de wijnmakerij. Wij zijn regelmatig aanwezig in de wijnmakerij om onze wijnen door te proeven, waarbij wij samen met het team van Neerlands Wijnmakerij er alles aan doen om weer een exclusieve Reestlander wijn op de markt te brengen. Wil jij dit proces ook van dichtbij meemaken en een bezoek brengen aan de wijnmakerij? Wordt dan een Wijnstokkenleasecertificaathouder en profiteer van de vele voordelen die daarbij horen!

John
Soep maken op Zorghoeve de Reestlandhoeve

Zorghoeve

In 2013 is de Reestlandhoeve uitgebreid met dagbesteding onder de naam: Zorghoeve de Reestlandhoeve. Wij willen mensen met een zorgvraag graag een plek bieden binnen ons bedrijf waarbij ze actief kunnen deelnemen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dit past binnen de gewenste 'vermaatschappelijking' in de zorg: Mensen met een zorgvraag weer onderdeel maken van de samenleving. Ook bieden wij ambulante begeleiding in de thuissituatie, al dan niet in combinatie met dagbesteding.

Certified B Corp

De Reestlandhoeve is het eerste Nederlandse wijn- en zorgbedrijf dat officieel B Corp gecertificeerd is. Hiermee zijn wij onderdeel geworden van een internationale beweging van duurzame, transparante en sociaal-maatschappelijk betrokken bedrijven die streven naar een betere wereld. Ben & Jerry’s, Patagonia, Dopper, Moyee Coffee zijn ook allemaal B Corps! In Nederland nog betrekkelijk nieuw, maar steeds meer Nederlandse bedrijven sluiten zich aan bij deze beweging. De Reestlandhoeve is sinds 13 juni 2018 gecertificeerd. Wij zijn heel erg blij met dit keurmerk, het toont namelijk aan dat wij echt een meerwaarde leveren op het gebied van duurzaamheid en op sociaal-maatschappelijk gebied. Omdat B Corp zo’n strenge assessment hanteert, weet je als klant zeker dat een bedrijf met dit keurmerk goed en duurzaam bezig is. Met dit keurmerk onderscheiden wij ons nog beter en geven wij extra kracht mee aan ons verhaal. 

De druiven zijn geplukt in een bak