Digitale Wijnkelder 2024

Welkom,

(Onderaan deze pagina kun je de Reestlander wijnen uitzoeken)

Fijn dat je afgelopen jaar hebt meegedaan met het Wijnstokken leasecertificaat, Wijn-investeringscertificaat of Adopteer een wijnstok. Via deze brief blikken we graag terug op ontwikkelingen van het afgelopen jaar en geven we een inkijkje in zaken die momenteel of in de nabije toekomst spelen. Maar bovenal wensen we je een fijne middag. We hopen dat je volop zult genieten van het resultaat van de mooie oogst van 2023.

De eerste contouren van de natuurinclusieve wijngaard
Vorig jaar zijn we begonnen met het transformeren van de wijngaard naar een natuurinclusieve wijngaard. Onze insteek was natuurlijk al langer dat we druiven zo veel mogelijk willen telen binnen de mogelijkheden die de natuur ons geeft. Met daarbij steeds meer uitdagingen. Het weer is steeds grilliger. Lange droge periodes die worden afgewisseld door enorme hoeveelheden regen.
Het inzaaien van een kruidenmengsel in de wijngaard moet zorgen voor een grotere biodiversiteit. En daarmee voor meer gezondheid in de wijngaard. Vorig jaar zorgde een hete, droge periode ervoor dat de net opgekomen klein en kwetsbare plantjes meteen verbrandden in de zon. Dit voorjaar hebben we een nieuwe poging gedaan en inmiddels is het mooi opgekomen. In de loop van de zomer zal dit een kleurig beeld geven in de wijngaard.
Als start van een nieuw deel wijngaard leggen we dit najaar wadi's aan op plekken waar het vaak nat is en waar makkelijk water blijft staan. De wadi's, ingezaaid met een kruidenmengsel, zullen het overtollige water opvangen en daarmee houden de wijnstokken hun voeten droog op andere delen. In het voorjaar van 2025 opnieuw 4000 stokken cabaret noir aangeplant worden. De eerste ervaringen met de cabaret noir (Reestlander Rood-Barrique Mezza) zijn heel positief.
Met de aanleg van de nieuwe wijngaard zullen we rekening moeten houden met de aanschaf van netten tegen de Suzukii fruitvlieg. Een exoot afkomstig uit Azië die geen natuurlijke vijanden heeft en voor enorm veel schade zorgt. We hebben inmiddels goede eerste ervaringen opgedaan met speciale netten en voor komende zomer extra netten aangeschaft voor de muscat-bleu. Vanwege de hoge aanschafkosten zullen we de aanschaf moeten spreiden over de komende jaren voor de verschillende druivenrassen.

Vooruitblik wijnjaar 2024
Door de hoge temperaturen hadden we dit jaar een vroege uitloop. De vroege uitloop zorgde ervoor dat op heel veel plekken in Nederland en elders in Europa wijngaarden zijn afgevroren tijdens de nachtvorsten. Gelukkig hebben we op de Reestlandhoeve een ingenieus nachtvorstberegeningssysteem dat een paar keer is aangeslagen afgelopen voorjaar. Bij – 0,2°C op 80 cm hoogte slaat het systeem automatisch aan. Bij de ijsvorming om de stokken en uitlopers komt warmte vrij, waarmee de kwetsbare knoppen en uitlopers worden beschermd. Het ziet het er veel belovend uit. Er ligt echter nog een lang seizoen voor ons dus laten we elkaar eind van het seizoen opnieuw spreken. Pas dan kunnen we zeggen hoe het wijnjaar 2024 is verlopen.

Word mede-eigenaar van de Reestlandhoeve
Een aantal jaren geleden is de huidige Wijnbarn gerealiseerd. Een ruimte waar we erg blij mee zijn. Maar we groeien alweer uit ons jasje, als Wijngoed en als Zorghoeve. Er is behoefte aan meer ruimte om zowel recht te doen aan de behoeftes van de wijngast als de begeleid vrijwilliger met een zorgvraag. Het plan is om de zwarte kapschuur te verbouwen. Deels om de wijnopslag uit te breiden en daarnaast om een multifunctionele verblijfsruimte te creëren. Met een terras aan de kikkerpoel. Inzetbaar voor wijngasten en vrijwilligers die meehelpen in de wijngaard maar ook een ruimte waar de Reestlandhoeve Foundation mantelzorgers kan ontvangen.
Om onze plannen te realiseren is natuurlijk geld nodig. Al vanaf het prille begin betrekken we mensen op verschillende manieren bij ons bedrijf, dit keer willen we dat doen door een sharefunding te starten. Heb jij interesse om te mee-investeren in de Reestlandhoeve en via aandelen mede-eigenaar te worden? Meld je dan aan als geïnteresseerde. Voor meer informatie www.reestlandhoeve.nl/sharefunding

Ontwikkelingen Reestlandhoeve Zorg
De Zorghoeve is groeiende. We hebben veel nieuwe mensen mogen ontvangen, veelal met een vorm van dementie. De insteek is dat mensen, begeleid vrijwilligers, een tevreden dag ervaren en daarvoor worden ze actief betrokken bij allerlei activiteiten op de Reestlandhoeve.
Het project ‘Dementie op jonge leeftijd – door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt’ in samenwerking met Zorggroep Noorderboog is een succes en inmiddels lijkt de zorgverzekeraar medewerking te willen verlenen aan financiering nadat de subsidie is afgelopen. Dit blijft echter nog even spannend.

In samenwerking met de Reestlandhoeve Foundation wil de Zorghoeve graag een grote klusschuur realiseren. Deze willen we bouwen op de plek van de huidige kapschuur achter de Wijnbarn. De buitenkant zal gebouwd moeten worden door een aannemer. De binnenkant hopen we (deels) met onze (begeleid) vrijwilligers te maken. Het geld dat hiervoor nodig is willen we aantrekken via giften en fondsenwerving. Denk jij ons te kunnen helpen met het realiseren van deze klusschuur? In praktische zin, financieel of door de Reestlandhoeve Foundation te helpen bij het werven van fondsen dan komen wij graag met je in contact.
Doneer voor de klusschuur via www.reestlandhoevefoundation.org/word-donateur

Tot slot: Stichting Musica in Vita is Reestlandhoeve Foundation geworden
Afgelopen jaar is Stichting Musica in Vita van naam veranderd in Reestlandhoeve Foundation. De naam Musica in Vita bleek te veel verwarring op te roepen. Aangezien de stichting voorkomt uit de Reestlandhoeve leek het logisch om de naam aan te passen in Reestlandhoeve Foundation.
Benieuwd wat we als stichting allemaal gedaan hebben?, lees dan ons jaarverslag op onze website www.reestlandhoevefoundation.org

Een hartelijke groet en laten we het glas heffen op ieders gezondheid!

John, Wilma, Bas en Lynn Huisman
Team de Reestlandhoeve
25-, 26 mei en 8 juni 2024